Beveilig je online account(s) met een sterke wachtzin

Beveilig je online account(s) met een sterke wachtzin

Naast de inloggegevens van je e-mail en je werk ben je vast actief op een aantal social media-platformen en bestel je wel eens wat online.

Hoewel we ons kunnen voorstellen dat het onthouden van tientallen sterke (ingewikkelde) wachtwoorden lastig kan zijn en je daardoor voor een simpel of wellicht voor een generiek wachtwoord kiest, raden wij dit sterk af!

Beveilig je online account(s) met een sterke wachtzin

Een simpel wachtwoord zoals je naam + geboortedatum kun je makkelijk onthouden, maar is ook makkelijk te onderscheppen door iemand die kwaad wil.

We raden aan om voor elk account een sterk wachtwoord (of een wachtzin) te maken die jij kan onthouden, want wachtwoorden ergens noteren omdat je ze zelf niet kunt onthouden is naast onhandig ook onveilig.

Hoe maak je een sterk wachtwoord of wachtzin die je kunt onthouden?

1) Kies voor woorden of zinnen die niet in het woordenboek voorkomen.
Een woord verkeerd spellen of sommige letters vervangen door getallen is echter geen goed idee omdat deze variaties tijdens het scannen worden meegenomen. Woorden zoals B4n44n,  Baanan of Naanab zijn dus onveilig.

2) Maak van minimaal 12 tekens een woord of zin en laat het minstens één speciaal karakter, één hoofdletter en één klein teken bevatten.
Een wachtwoord zoals naam + geboortedatum met een uitroepteken is echter te voorspelbaar.

3) Maak een woord of zin die jij makkelijk kan onthouden, maar voor een ander ongewoon is.
Denk hierbij aan een woord of zin in dialect of streektaal. Een voorbeeld van een sterke wachtzin is: MaximaalRendementINDECLOUDvanJongensvanBeheer110%EFFICIËNT.

 

Meer tips lezen? Klik hier.